Posted on

Recept: Zalm van de rookplank

Recept Zalm van de rookplank

Alhoewel ik niet zozeer een visliefhebber ben, is er één visgerecht die absoluut tot mijn persoonlijke Top 10 Barbecuegerechten behoort: zalm van de rookplank! Verse zalm met een subtiele rooksmaak met een heerlijk frisse, zoete dressing die eenvoudig zelf te maken is.

Wat heb je nodig?

Met onderstaande links kun je de producten uit dit recept direct bestellen in onze webshop.

De dressing

Ingrediënten (voor 2 personen):

Doe de ingrediënten van de dressing heel even in de mixer en zet deze in de koelkast totdat de zalm klaar is en kan worden opgediend.

De rub

De rub voor de zalmfilet houden we vrij eenvoudig. Mix 1/5 zout, 3/5 peper en 1/5 Pimenton goed door elkaar. Smeer de zalmfilet goed in met olijfolie en strooi de rub over de zalm. Zorg dat de ingrediënten van de rub goed gemixt zijn. Met name zout zakt snel naar beneden, dus goed schudden is belangrijk! Verpak de zalm in vershoudfolie en leg de zalm voor ca. 1 uur in de koelkast.

Rookplank

Leg ca. 1 uur van te voren de rookplankjes in het water. Vlak voordat de zalm de barbecue op gaat halen we de rookplankjes uit het water.

De barbecue voorbereiden

Maak de barbecue gereed voor direct grillen. De barbecues van Primo Grills zijn hier bijzonder geschikt voor. Zorg voor een stabiele temperatuur van ongeveer 110 graden Celcius. Zodra de barbecue op temperatuur is kunnen de zalmfilets met de rookplank op het rooster.

Zalm grillen op de rookplank

Wanneer de barbecue op temperatuur is leg je de rookplank op de barbecue met de zalmfilet met de velzijde op het rookhout. We grillen direct boven vuur, dus het plankje zal gaan roken, en dát is precies de bedoeling. De rook die ontstaat door de rookplank geeft een heerlijke geur en smaak af aan de zalm.

Zonder de vis om te draaien brengen we de zalm tot een kerntemperatuur van 53 graden. Met bijvoorbeeld een thermometer van Maverick kun je perfect de kerntemperatuur van vlees of vis meten. Haal de rookplank met zalm van het rooster.

Serveer de zalm nu met de zelfgemaakte bosbessen dressing en een goed glas wijn. Eet smakelijk!