Posted on

Recept: Sweet ‘Fall of the bone’ Spareribs van de barbecue

Recept Sweet Fall of the Bone Ribs van de barbecue

Hoe maak je heerlijk malse ‘fall of the bone’ spareribs op de barbecue? Dat laten we je zien in dit recept voor malse spareribs van de barbecue.

Wat heb je nodig?

Met onderstaande links kun je de producten uit dit recept direct bestellen in onze webshop.

 • Spareribs (1 kam p.p.)
 • Een barbecue met afsluitbare deksel en mogelijkheid om indirect te grillen, bijvoorbeeld een Primo Grill
 • Rookhout, bijvoorbeeld eiken of hickory
 • Basting-kwast
 • Flaming Dust
 • Een goede barbecuesaus
 • Kruiskopschroevendraaier
 • Schone theedoek
 • Franse mosterd
 • Mix (50/50) van appelciderazijn en appelsap / water in sprayflacon
 • Honing
 • Roomboter
 • Aluminiumfolie

De rub

In dit geval maak ik gebruik van een zelfgemaakte rub. Dat is gewoon af en toe erg leuk om mee te experimenteren, maar ik gebruik ook regelmatig de rubs van Smokey Goodness of LetzQ. Zo vind ik de Smokey Goodness Pig Powder erg lekker in combinatie met spareribs of pulled pork op basis van procureur.

Ingrediënten rub:

 • 1el fijn zeezout + 3el zwarte peper
 • 1tl chilipeper
 • 1tl uienpoeder
 • 1el paprikapoeder
 • 1el knoflookpoeder
 • 2 tl Flaming Dust

Zorg dat de ingrediënten goed gemixt zijn. Met name zout zakt snel naar beneden, dus goed schudden is belangrijk! Nu de rub klaar is gaan we de spareribs voorbereiden.

Ontvliezen

Eerst ontvlies je de ribs. Het longvlies aan de achterzijde van de ribs wordt perkamentachtig tijdens de bereiding, dus het is lekkerder om dit vlies te verwijderen voordat je de ribs in de rub zet. Dit doe je door met een kruiskopschroevendraaier of achterkant van een lepel in het midden van de ribs onder het vlies te steken en omhoog te trekken. Vervolgens trek je doorgaans in één keer het vlies eraf. Bij Online-Slager.nl zijn de ribs meestal al ontvliesd wanneer ze bij je worden thuisbezorgd.

Na het ontvliezen smeer je de rubs licht in met franse mosterd. Dit is niet voor de smaak, maar puur om de rub zometeen goed aan het vlees te laten hechten. De mosterd is niet van invloed op de smaak van de spareribs overigens.

Bestrooi de spareribs nu met de rub aan beide kanten.

Leg de ribs nog een uurtje in de koelkast. Ik doe dit meestal op een snijplank met vershoudfolie over de ribs.

De barbecue voorbereiden

Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. De barbecues van Primo Grills zijn hier bijzonder geschikt voor. Met een zogenaamde hittereflector maak je de Primo Grill gereed voor indirect grillen. De barbecue gaat zich met dit hulpmiddel functioneren als een oven. Zorg voor een stabiele temperatuur van ongeveer 110 graden Celcius. Zodra de barbecue op temperatuur is kunnen de spareribs erop met de vleeskant omhoog.

Low & Slow in 3 – 1.5 – 0.5

Deze cijfers staan voor de tijd die ik ongeveer hanteer bij het bereiden van supermalse ‘fall of the bone’ spareribs. Eerst drie uur indirect grillen, dan ca. 1.5 uur ingepakt in folie op de grill en vervolgens nog een half uur ingelakt op de grill. In alle drie de stadia houden we een temperatuur van 110 graden aan. Dit meten we ter hoogte van het vlees, dus op het rooster. Met bijvoorbeeld een thermometer van Maverick kun je perfect de temperatuur van de barbecue in de gaten houden. Temperatuurbeheersing is erg belangrijk voor een heerlijk eindresultaat. Een kleine schommeling is niet erg.

Voordat de ribs op de barbecue gaan en als de barbecue op temperatuur is gooien we een paar blokken rookhout op het houtskool. Dit rookhout zorgt er voor dat de spareribs een heerlijke rooksmaak hebben. Ook zul je zien dat het vlees een zogenaamde rookring heeft als je de ribs aansnijdt. De aroma’s van het rookhout zitten in dat laagje van het vlees. Soms wordt geadviseerd de blokken rookhout een half uurtje in het water te leggen, maar mijn ervaring is dat dit alleen extra stoom geeft en verder geen toegevoegde waarde heeft. Het rookhout gaat er dus gewoon zo op.

De ribs worden nu low & slow gerookt. Dit zorgt naast een heerlijke rooksmaak ook voor een diepbruine kleur, de zogenaamde ‘bark’.

Spray elk half uur de ribs even in met de mix van appelciderazijn en appelsap. Dit voorkomt o.a. uitdroging. Na ongeveer 3 uur is het tijd om de spareribs in te pakken!

Theedoek?

Met een schone theedoek haal ik de ribs van de grill om ze in te pakken. Waarom niet met een tang hoor ik je denken? Eenvoudig: met een tang beschadig je de prachtige donkere bark die de afgelopen uren tijdens het roken is ontstaan. Het oog wil ook wat, toch?!

Inpakken

Leg de ribs nu met de vleeskant naar beneden op het folie. Omdat folie dun is en de botjes scherp is de kans aanwezig dat er gaatjes in folie komen. We willen gaan stomen dus is het belangrijk dat we de ribs luchtdicht inpakken. Daarom leggen we de ribs met de vleeskant naar beneden.

Leg nu een klontje roomboter op de ribs en giet ruim honing over de ribs en net naast de ribs op het folie. Pak de ribs nu – voorzichtig – in en plaats ze met de vleeskant omhoog weer op de barbecue voor ongeveer 1,5 uur. Door het inpakken van de ribs en toevoeging van honing en roomboter gaan de ribs stomen en draagt dit bij aan de malsheid.

Na deze stap is het tijd voor de laatste stap: aflakken!

Aflakken

Om af te lakken gebruik ik een goede barbecuesaus, zoals de sauzen van Jord Althuizen’s Smokey Goodness of Blues Hog. In dit specifieke geval heb ik voor de Sweet Spareribs gekozen voor Smokey Goodness Very Berry barbecuesaus.

Lak eerst de onderkant van de spareribs in terwijl ze nog in de folie liggen. Plaats de rib nu op het rooster van de barbecue zonder folie en draai ze voorzichtig om. Lak vervolgens de vleeskant van de spareribs.

Sluit het deksel van de grill en laat de spareribs nog ca. 30 minuten op de grill liggen.

Prik zo nu en dan met een satéprikkertje in het vlees van de spareribs. Gaat de prikker er doorheen als een warm mes in boter, dan zijn de fall of the bone spareribs klaar.

Tot slot

Barbecueën is vooral lekker experimenteren en de temperatuur onder controle krijgen. Een goede thermometer is absoluut aan te raden.

Tips!

 • Wil je iets meer bite in je ribs? Verkort dan stap 1 naar ca 2 uur en stap 2 naar 1 uur.
 • Wil je dit recept met dik bevleesde spareribs doen? Houd dan de voor de 3 stappen de 3-2-1 methode aan.
 • Probeer eens de Online-Slager.nl Spareribs voordeelbundel; alles wat je nodig hebt voor heerlijke ribs!

Eet smakelijk!