Posted on

Recept Moinkballs

Recept Moinkballs

Mooooooooo en oink. De twee dierengeluiden die de basis vormen van een makkelijk te bereiden barbecue gerecht dat in korte tijd een klassieker is geworden: Moinkballs. Moooooo van het rund, oink van het varken!

De Moinkball bestaat officieel uit een bevroren Italiaans gehaktballetje met bacon eromheen, maar aangezien we dit soort balletjes in Nederland niet kennen, gaan wij zelf het gehakt maken die de basis vormen van dit Moinkball recept.

Wat heb je nodig?

Met onderstaande links kun je de producten uit dit recept direct bestellen in onze webshop. Voor ca. 40 Moinkballen kun je onderstaande hoeveelheden aanhouden:

Voorbereiding

Week een handje rookhout een half uurtje in een bakje water.

Mix de zeezout, knoflook, zwarte peper, oregano, peterselie en paneermeel door elkaar. Doe dit samen met het gehakt, de Parmezaanse kaas en losgeklopt ei, melk en honing in een schaal en mix de ingrediënten goed door elkaar.

Draai van het gehakt nu kleine balletjes, iets kleiner dan een golfballetje met een gewicht van 25 tot 30 gram.

Bestrooi de balletjes met de rub.

Wikkel de spek om de balletjes heen en gebruik een prikkertje om het ontbijtspek vast te maken.

De barbecue voorbereiden

Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. De barbecues van Primo Grills zijn hier bijzonder geschikt voor. Met een zogenaamde hittereflector maak je de Primo Grill gereed voor indirect grillen. De barbecue gaat met dit hulpmiddel functioneren als een oven. Zorg voor een stabiele temperatuur van ongeveer 110 graden Celsius. Voeg voor een extra smaakbeleving een handje van het rookhout toe. Zodra de barbecue op temperatuur is kunnen de Moinkballs erop.

Garen

Gaar de Moinkballs in ongeveer 3 kwartier tot één uur naar een kerntemperatuur van 60 graden. Haal de Moinkballs van het rooster en plaats ze (bijvoorbeeld) in een ovenschaal.

Aflakken

Om de Moinkballs af te lakken gebruik ik een goede barbecuesaus, zoals de sauzen van Jord Althuizen’s Smokey Goodness of Blues Hog. In dit specifieke geval heb ik gekozen voor Smokey Goodness Very Berry barbecuesaus. Smeer de Moinkballs aan beide zijden in met de barbecuesaus.

Zet de Moinkballs weer terug op de barbecue en gaar de balletjes door tot een kerntemperatuur van 70 graden.

Eet smakelijk!